Jakten på det bästa smörrebrödet i Köpenhamn

Jag levde länge i förnekelse. Trots många turer till Köpenhamn i sena tonår och under studenttiden trodde jag att allt för länge att smörrebrödet bara var en vanlig macka med lite äckligare pålägg och en massa rostad lök. Jag hade vid mina köpenhamnsbesök, som mest handlade om öldrickning, bara smakat något med rostbiff och någon pariserböf. Visst lärde jag mig att tycka om danskt rågbröd med tiden och tyckte att vissa smörrebröd med räkor var ganska goda.

Nej, för mig ändrades allt med att jag blev sjuk. Jag fick åka ambulans till Bispebjerg och blev inlagd en vecka efter en stroke. En stroke som tog ifrån mig talförmågan, dock bara tillfälligt till mångas förtret, men gav mig en helt ny kärlek till mat. Varje kväll bestod middagen av fyra olika sorters smörrebröd. Bröden var designade efter recept från Adam Aamann. De sex kvällarna på sjukhuset blev oväntat något av en kulinarisk höjdare för mig. Fyra olika smörrebröd varje kväll.

Jag hade efter tiden på sjukhuset lärt mig att smörrebröd handlar väldigt lite om brödet och betydligt mer om vad som är till brödet. Ett bra smörrebröd an enklast beskrivas som en maträtt som ibland ligger på ett bröd och ibland får man brödet vid sidan av. Och det krävs snille och snits för att skapå de goda smörrebröden.

När jag blivit utskriven från sjukhuset och var hemma på Frederiksberg igen så sökte vi upp Aamanns Deli & Takeaway på Öster Farimagsgade 10 och köpte med oss hem. Jag gillade Aamanns enklare varianter och började så småningom leta mig vidare och bakåt i tiden. Aamanns är en smörrebrödets förnyare och det är det som visas på hans egna restauranger. Selma nära Torvehallerna är också i samma linje med nya smaker och pålägg. Bra, gott och ganska kul ibland.

Min längtan efter smörrebröd stillades inte av nyskaparna och jag har letat och letat efter de perfekta smakerna. Det har gynnat både humöret och vikten. Köpenhamn kryllar verkligen av smörrebröd både som takeaway och på fina såväl som på enklare ställen. Jag har nästan inte stött på några dåliga smörrebröd och jag har aldrig avstått från att äta på grund av smaken.

Men efter de här nästan fem årens letande har två ställen helt klart stått ut framför de övriga.

Restaurant Schönnemann

Första besöket var en midsommarafton och vi hade besök från Sverige och bokade bord på Restaurang Schönnemann på Hauser Plads 10 nära Nörreport. Vi blev mer än förtjusta, ordet är nog mer precist förförda. Det var vår första midsommarafton i Köpenhamn och den lunchen gjorde dagen smått magisk. Besöken har sedan blivit många fler. Jag är snart beredd att skriva under på vad en besökare skrev på deras hemsida. Han skrev:  ”Om jag dör vill jag bli begraven på Schönnemann…”

I källaren på Hauser Plads har det serverats sill, öl och brännvin sedan 1877. När bönderna kom in till Köpenhamn för att sälja sina varor och var klara så lämnade de sina hästar ute på Hauser Plads och gick ner i restaurangen för att få nödvändiga drycker och lite gott att äta. Från start hette restaurangen Cafe Hauserplads. Först 1921 kom dagens namn Schönnemann när ägarens dotter Erna gifte sig med kocken Petrus Schönnemann. Nu är det sjätte generationen ägare som driver restaurangen. Självklart är det enbart en frokostrestaurang, eller lunchrestaurang som vi säger.

De fyra trappstegen ner till restaurangen är inte några problem. Väl där inne möter man ställets väldigt kompetenta personal, som det verkar alltid på gott humör. Att ganska långt i förväg ha beställt bord är ett måste. Det gör man lätt på deras hemsida där alla lediga tider står och det är bara att välja om man bara är ute i god tid. Öppettiderna är med undantag av jul varje dag kl 11:30–17:00 och man har två olika sittningar, en fram till 14:00 och en från 14:15–17:00. Vid jul, alltså från 12 november – 23 december, serveras julbord på kvällarna från 18:30 torsdag–lördag.

Källarlokalen är hyfsat stor men ljudnivån mellan borden blir ändå ganska hög. Den digra menyn innehåller många höjdpunkter och även några anrättningar. Snapsmenyn är minst lika omfattande den. 140 olika sorter. Det måste vara en av de längsta i Köpenhamn och innehåller egna sorter, danska sorter och sorter utifrån världen. En liten snaps, 2 cl, kallas pinlig och kostar från 40 DKK, en vanlig, almindelig, på 4 cl kostar från 70 DKK och den store kallas fornuftig, 6 cl, för från 95 DKK. Det finns sex prisgrupper av snaps, de dyraste kostar mellan 295 DKK för en pinlig till 720 DKK för 6 cl. Mina favoriter är deras egna snapsar men jag gillar ju kryddade och smaksatta snapsar. I ölväg finns på fat deras egen Ale, bryggd av närbelägna Nörrebro Bryghus, som kostar 65 DKK för 40 cl, Carlsberg och Tuborg för 60 DKK och Carlsbergs, väldigt stora, mikrobryggeri Jacobsen för 85 kr.  Ett litet utbud av vin finns också, men det är hyfsade viner.

Maten är ändå det mest centrala. Allt jag har smakat har varit riktigt gott. Dessutom finns en hel del rätter som tidigare besökare har skapat som har givit dem namn. Klassikern är ju panerad rödspätta som finns i en dansk variant med majonnäs och räkor,  en norsk med krabbsallad, en svensk med remoulade, räkor, dill och citron och en klassisk med remoulade . Dessutom finns den som är min absoluta favorit bland alla smörrebröd; som klassisk Stjerneskud med majonnäs, räkor och caviar. Men menyn innehåller samtidigt så mycket mer av väldigt god sill, rökt fisk, inte minst ål vilket för en svensk känns mycket tveksamt, räkor och krabbsallad, och olika potatisvarianter med svamp, lax eller jordärtskockskräm. Det finns alltid några specialsmörrebröd per säsong som lamm, kronhjort på hösten, oftast finns det anka och alltid höns, gris och nöt, som klassiker med ribbensteg, fläskfilé och självklart rostbiff, liksom en vass råbiff. Flera är blandade med Braastad XO Cognac och självklart finns det olika danska ostar. Vill man inte ha smörrebröd finns de av danskarna så älskade tarteletterna med svamp eller höns. Priserna är inte de högsta men långtifrån de lägsta. Från strax under hundralappen och upp emot 200 DKK per rätt. Det mesta ligger på runt 120 DKK.

Problemet är inte att hitta god mat. Allt är lagat med känsla och stil och allt ser precis lika gott ut som det är. Problemet blir att orka äta upp den. Beställ kanske två smörrebröd först, som sill först och rödspätta sedan och beställ mer sedan om ni inte är mätta. Tre är nog max för de flesta. Schönnemann gör egentligen samma som många andra, men det gör det bara lite bättre på varje punkt

Webbsida: https://www.restaurantschonnemann.dk/velkommen/

Öppettider: Varje dag 11-17

Bordsbokning: Är ett måste och görs enkelt via hemsidan och där lediga tider

Uteservering: Enbart några få bord mot torget

Metro: Nörreport

 

Kanal-Cafeen

Mitt första besök på Kanal-Cafeen var i juletid. Det var faktiskt en dansk gynekolog i Östersund som hade rekommenderat stället. Kärleken var omedelbar. De rutinerade kyparna som varje dag orkar bjuda på leenden och små skämt trots en hektisk miljö. Snapsflaskorna som alltid lämnas hela på bordet så man får fylla på själv. De förvånansvärt låga priserna. Mellan 75 DKK -150 DKK. Men kvaliteten på maten är mycket hög.

Restaurangen ligger vid Frederiksholms kanal 18. Läget mellan Christiansborg, danska riksdagshuset, och den danska journalistutbildningen har varit strategiskt för möten mellan journalister och politiker. Här har dansk politik ständigt varit på tapeten, och diverse politiska utspel har planlagts i de ganska trånga rummen en trappa ned. Det var också till Kanal-Cafeen somden danska statsministern Mette Fredriksen gjorde sitt första restaurangbesök efter pandemin.

Den förste krögaren var kung Christian VIII:s chefskock, som fick tillstånd till restaurang i stället för pension. År 1860 kom den förste restauratören. På 1960-talet gjorde danska myndigheter processen kort med många källarrestauranger, men Kanal-Cafeen klarade sig genom att såga upp ett hål i det inre rummet så de kunde ange tillåten minimihöjd, även om det bara var i hålet, min gissning är att de goda politikerkontakterna också spelade in. Hålet kan man fortfarande se. Länge hade stället kvar oskicket att kvinnor inte fick komma dit utan män i sällskap. Idag är folk från hela världen besökare och som sagt många från Folketinget och många journalister.

En extra lyx med Kanal-Cafeen är förstås pråmen i kanalen med många platser ute vid vattnet. Helt unikt. Och den fungerar under en stor del av året. Det är säkert dubbelt så många sittplatser på pråmen som inomhus. Men kyparna får bära maten från köket och över vägen nedför lejdaren till dem som sitter ute.

Snapsutbudet går inte att klaga på. Och man får oftast, men kanske inte alltid, en hel flaska med nyöppnad snaps på bordet där de sedan mäter av vad man har druckit. Jag tar oftast Bröndum. Ölutbudet är traditionellt förutom Kronenbourgs veteöl.

Jag har ätit där både i juletid och på midsommarafton. Maten passar lika bra varje gång. Deras spätta med räkor, sparris och caviar är den bästa jag ätit, vid närmare eftertanke är det den bästa, och portionen så riklig att man kan dela på två, man får två ganska store filéer, men de är så goda att i alla fall jag vill ha båda. Deras special är en kokt, inlagd sill som serveras lite varm och är väldigt välsmakande, lite som stekt inlagd strömming. Jag äter ofta råbiffen som serveras på bröd med pickles och äggula.

Kanal-Cafeen känns väldigt folkligt och enkelt. En lördagseftermiddag är det fullsatt och en härligt god stämning. En vardagslunch känns det att många är där från jobbet i närheten.

Jag unnar alla att en gång i livet få äta på Kanal-Cafeen. Jag har ätit där många gånger och jag vill fortsätta äta där, de gånger jag får bord…

/Christer

Webbsida: https://www.kanalcafeen.dk/

Öppettider: måndag – fredag kl 11:30-17, lördag kl 11:30-15. Från mitten av november till finns det julbord kvällstid.

Bordsbokning: Är ett måste och görs enbart per mail till: Kanal@cafeer.dk Du får ett svar inom ett dygn och väldigt ofta är det fullt.

Uteservering: De flesta platser finns på en pråm i kanalen med överdragbart tak och värmare som fungerar en förvånansvärt stor del av året. Några bord på kajkanten.

Metro: Gammel Strand

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *