Frederiksberg, CPH: Hansens Gamle Familiehave

 

Hansens Gamle Familiehave

En äkta gammeldansk som håller sommar som vinter

Om man vill äta danskt, och det vill man ju gärna när man nu är i Köpenhamn, så är utbudet stort. Men allt är inte lika roligt, i svensk och inte i dansk betydelse. Här på sajten finns en lång artikel om jakten på de bästa smörrebröden, läs den. Här kommer samtidigt ett tips på en restaurang som håller i alla väder.

På Pile Allé efter kanten av stora parken Frederiksbergs Have och innan Söndermarken ligger det tre stora trädgårdsrestauranger, familiehaver, på rad. Två av dem har öppet från påsk till höst, det eftersom de flesta av deras bord är utomhus och ytorna inne är ganska små. De två, Krögers Have och Petersens Gamle Familiehave, är också de som sommartid brukar ha levande musik flera gånger i veckan. Deras mat är helt OK, ganska dyr.

Men den första av dem, om man går från huvudingången på Frederiksbergs Have, är Hansens Gamle Familiehave på Pile Allé 10–12. Den är något annat. Äldsta byggnaden som tillhör restaurangen är från 1600-talet, och år 1850 fick kungens materialkusk M. Hansen ett tillstånd från kung Frederik VII att sälja kaffe, the, läsk och mjölk och grädde vid dörren. Så började Danmarks äldsta trädgårdsrestaurang sin verksamhet. Efter några år fick de också sälja öl. Trädgården växte upp och blev en populär mötesplats till fest och avkoppling för Köpenhamns borgerskap. De nuvarande ägarna heter Christensen och de har drivit restaurangen i 25 år.

Menyn är mestadels traditionell dansk mat. På lunchen finns det självklart smörrebröd. Till middag finns det tre färdiga menyer för runt 400 dkr för tre rätter, två med kött och en vegetarisk och det finns stort smörgåsbord för minimum fyra personer, kolde bord, med sill, rökt och gravad lax, hönssallad, rödspätta, fläskstek, fläskfilé, varm pastej och ostar efteråt. Jag har ätit menyer med kalvfilé och med wienerschnitzel. Toppklass på allting och rikligt med kött, potatisar och såser. Vill man ha smörrebröd även på kvällstid går det. Dessutom finns en rejäl à la carte, ofta ostron, skaldjur, vilt och fisk efter säsong. Öl, snaps och vin finns självklart. Vinerna är inte så många men fullt godkända.

Det är sällan man känner sig så dansk som bland de grönvita dukarna på Hansens Gamle Familiehave och deras finklädda servitörer. Det är som att kliva in i en gammal film, som en av mina vänner sa vid sitt första besök där. Det är samtidigt väldigt prisvärt och en upplevelse för livet.

Hansens Gamle Familiehave har också säsongsmenyer till jul, påsk, Mårtens afton och en del andra tillfällen.

Värt ett besök – av mer än en anledning.

/Christer

Webbadress: www.hansenshave.dk

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *