Livemusik i Köpenhamn – de viktigaste konsertställena

 

I stort sett varenda dag året runt kan man lyssna på livemusik i Köpenhamn. Allt från de absolut största artisterna till granntjejen eller killen som testar någon Open Mic på den lokala baren. Tyvärr är det svårt att få överblick och det finns det inga bra konsertkalendrar som man helt kan lita på. Det gäller oftast att söka sig fram via arrangörer och musikställena själva. Det finns konsertlokaler i alla storlekar från Parkens nästan 40 000 besökare ner till Mojos 90 platser. Alla har sina fördelar och nackdelar och alla är väldigt lätta att nå.

Det här är tänkt som en miniguide för att ge en överblick över de viktigaste konsertställena i Köpenhamn.

De största
De absolut största konserterna i Köpenhamn anordnas på fotbollsarenan Parken, FC Köpenhamns hemmaplan och Danmarks nationalarena. Parken ligger på Österbro bredvid stora Faelledsparken. I sig har Parken dessutom Geranium, utsedd till en världens absolut bästa restauranger. Parken är Nordens tredje största arena efter svenska Friends och Ullevi. Publiken för fotboll uppgår till 38 000 och för konserter beror det på vilken scenlösning man har valt. Här spelar Rolling Stones, Metallica och liknande akter några gånger per år.

De stora

En ganska ny storhet är Royal Arena i Örestad som man når lätt via både metro och Öresundståg. Den invigdes 2017 och har redan använts till VM i ishockey och i handboll och EM i simning. Här är publikkapaciteten vid konserter hela 16 000 åskådare. Sittplatser är riktigt bra och barerna är många. Sommaren 2022 spelar till exempel Eric Clapton och Queen två konserter vardera och Pearl Jam kommer. September 2022 blir det två dagar med The Weeknd.

Forum på Frederiksberg, med egen Metrostation, byggdes ursprungligen för bilutställningar och velodromcykling. Under ganska många år har det varit en plats för många stora konserter då de som mest kan ta in 10 000 stående besökare eller 8 500 sittande men det finns även mindre salar. De har jobbat mycket med ljudupplevelsen för att konserterna ska låta så bra som möjligt även om lokalen i sig är ganska trist. Konsertantalet har minskat rejält efter att Royal Arena och nya KB-hallen öppnade. Våren 2022 kommer i alla fall Louis Tomlinson och Bryan Adams, sommaren 2022 kommer Green Day. Det pågår sedan länge intensiva diskussioner om Forum ska rivas och ersättas av bostadshus

KB-hallen var en legendarisk idrotts- och konsertarena som tillsammans med Falkonerteatern, båda på Frederiksberg, länge var navet i de stora konserterna i Köpenhamn. Här spelade Rolling Stones, The Who, Beatles och Jimi Hendrix. Innan dem var det hela jazzeliten och Judy Garland gav sin sista konsert i livet just på Falkonerteatern. I dag, efter en mycket påkostad ombyggnad, används Falkonerteatern mest till musikaler. KB-hallen, där Jimi Hendrix spelade två veckor före sin död, har återuppstått. År 2011 i samband med en porrmässa började KB-hallen brinna och den nästan 70 år gamla hallen kunde inte räddas. År 2019 stod en helt ny modern multiarena på plats efter Peter Bangs Vej som man lättast når via buss 72 eller S-tåg. Hallen har runt 1 000 fasta sittplatser och på golvet kan runt 1400 sittplatser till ordnas. Men ofta finns sittplatser bara på läktaren längst bak, långt från scenen och det är ståplats framför scenen. Massor av barer, garderob och toaletter. Det har blivit en härligt fin hall för närmare drygt 4 000 besökare beroende på möblering. I KB-hallen spelar stora danska namn som Folkeklubben, Katinka och 2022 stora internationella namn som The War On Drugs, Bryan Ferry, James Blake och Alice Cooper

Utomhus
Det anordnas också stora konserter utomhus i olika parker. Sommaren 2022 spelar till exempel Ed Sheeran i Öresundsparken, nära Kastrup Strandpark, på Amager. Scenen ska byggas så att den kan ses från alla håll. Det brukar också vara konserter i Valbyparken som ligger mellan Vesterbro och Valby. Här har Rasmus Seebach haft flera stora konserter och Tuborgs rullande festival med stora danska artister brukar spela där. Publiken har som mest varit runt 20 000.

Söndermarken på Frederiksberg har i många år sommartid haft små och stora festivaler, bland annat en återkommande tvådagarsfestival med stora danska namn. Festivalen har varit borta sedan pandemin. Men det skulle inte förvåna om den återkommer.

Tivoli är under sommartiden ett av de största konsertställena. Varje fredag har de Fredagsrocken på den största scenen med en eller två olika akter som uppträder. Inträdet brukar höjas på konsertkvällar efter 19:00. Men före 19:00 är det normalt inträde. På Planen får det plats uppemot 20 000 besökare. Jag har varit där när hela Tivoli är utsålt som till Kim Larsens allra sista spelning i Köpenhamn. Då var det så mycket folk att det var otäckt trångt. Artisterna varierar mellan de riktigt stora danska klassikerna som Sanne Salomonsen och Rasmus Seebach till andra på väg uppåt eller neråt. Jag är även sett världsnamn som Brian Wilson, A-ha och Lauryn Hill. På veckorna anordnas mindre konserter av klubbkaraktär i olika lokaler inne på Tivoli.

Även sommartid ute på Refshaleöen, nära populära gigantiska foodcourten Reffen, anordnas en hel del större och mindre festivaler med olika inriktning som hårdrock och americana bland annat. Kan vara riktigt mysigt med närhet till vattnet och att man kan ta båten, havnebussen, dit.

De mellanstora
En stor favorit är Vega på Vesterbro vid Enghave Plads. Det är ett gammalt Folkets hus i funkisstil med tidstypisk inredning, otroliga träpaneler, och namn på salarna från olika politiker. Huset blev invigt 1956. Som del i att Köpenhamn utsågs Europas kulturhuvudstad 1996 öppnade det på nytt som konsertlokaler. Stället drivs av en musikförening och det är högklassiga konserter flera gånger i veckan i alla tänkbara och otänkbara genrer. Vega består av tre olika lokaler med egna ingångar. Store Vega kan ta emot 1500 stående besökare. Det finns läktare och ett golv och gott om barer. Ljudet är bra men ibland kan det kännas lite för trångt. Här spelar stora danska namn som Carl Emil Petersen och Jason Isbell, Daniel Norgren, Thåström och Kacey Musgraves har dragit fullt hus de senaste åren. I december 2021 kommer både Amason, Yung Lean och Veronica Maggio. I januari 2022 kommer Bo Kaspers Orkester, i februari Molly Sandén och gamla hårdrockarna Accept, i mars norska storfavoriterna Madrugada och dessutom Passenger och Sleaford Mods. Lille Vega kan ta emot knappt 500 besökare och har också en liten läktare. En väldigt häftig konsertlokal där jag senaste åren har sett både Sarah Klang och Deer Tick. I november 2021 kommer Courtney Marie Andrews. Den minsta lokalen är Ideal Bar i gatuplanet. Det är en pubscen med 150–200 platser. Här spelar både amerikanska mindre band och danska och svenska band. Jag minns gärna en mycket fin konsert med Lilly Hiatt.

En hyfsat ny favoritlokal är Hotel Cecil beläget mitt i staden, nära Ströget och Gråbrödretorg. Trots namnet är det inte något hotell alls. Huset det ligger var en gång ”Kvindernes Bygning” och fram till 2017 låg Copenhagen Jazzhouse i lokalerna några trappor ner från gatunivån. Efter en mycket påkostad renovering med ambitionen att skapa en av Europas absolut bästa ”middle sized” konsertlokaler öppnade de 2018. Folket bakom Hotel Cecil driver även Simon Spies gamla teater Bremen Teater, med trångt mellan stolsraderna, där de växlar mellan komedi, föredrag och konserter. Hotel Cecil har ett imponerande och blandat program och en bra bar. Förvånansvärt många stora danska artister väljer att ge unika avskalade konserter här. Det är flera konserter i veckan. I januari 2022 kommer Kajsa Vala, den bästa danska americanaartisten, och i februari kommer Sarah Klang, den bästa svenska dito, Josh Rouse kommer. Noah Gundersen i mars och Grant-Lee Philips i april.

Om Hotel Cecil inte är något hotell så är Amager Bio inte någon biograf. Det är ett konsertställe på Amager med två scener, den mindre Beta och den stora scenen där det får plats som mest 1 300 besökare. Här spelar ex-gitarristen i Genesis, legenden Steve Hackett, i november 2021 och 2022 kommer The Dead South som redan är utsålt, men också Blackberry Smoke, Manfred Manns Earth Band, The Darkness, Echo & The Bunnymen, U.D.O, Texas, Drive-By Truckers, Robert Cray, The Stranglers och Sepultura. Dessutom har de den märkliga ovanan att blanda mycket kända originalartister med en massa coverband och tributkonserter.

Söker man indie oavsett genre, rock, americana, psycho, metal är Loppen i Christiania inget dåligt alternativ. I en lokal som rymmer 400 besökare bjuds det på allt spännande som tänkas kan. I februari 2022 kommer till exempel kultbandens kultband amerikanska The Residents, i mars 2022 kommer Gruf Rhys, sångaren från Super Furry Animals och de galna ryssarna i Russian Village Boys.

Mitt i staden nära Tivoli ligger Pumpehuset. Ett 150 år gammalt hus som byggdes för att pumpa vattnet från Söndermarkens underjordiska cisterner ut till de nybyggda höga husen i innerstan. Sedan 2011 är det ett hus för att sprida urban kultur och ny spännande musik, främst inom metal, elektroniskt och Hiphop. Men kultband som Midlake i mars 2022, Teenage Fanclub i april 2022 och Undertones i maj tar plats mitt bland det trendiga. Inomhus finns två scener. Kranssalen rymmer 600 pers och Sort sal har plats för 400. Utomhus sommartid är det konserter i Byhaven. Året runt finns ett späckat konsertprogram.

Klubbarna och Pubarna
Här får man slänga alla ambitioner att vara någorlunda täckande över bord. Det finns så många mindre pubar och matställen som också bjuder på levande musik av alla de slag. Allt kan inte nämnas och vissa ställen försvinner och andra öppnas. Covid har drabbat klubblivet väldigt hårt. Även får små ställen handlar tappen om över en miljon kronor efter de alldeles för små stödpengar de har fått. En gissning är att många kommer att försvinna framöver av de ställen som inte har officiell finansiering i vart fall till någon del. Nåväl här kommer i alla fall några tips.

Det här är Köpenhamn så det finns självklart en hel del rena jazzklubbar där Jazzhuset Montmartre kanske är det mest kända, det som en gång var ett europeiskt centrum för modern jazz där alla har spelat. De drabbades hårt av covid och såg ett tag ut att få bomma igen helt. Men nu är det åter jazz i de klassiska intima lokalerna på Store Regnegade 19 A nära Kongens Nytorv.

Blues hör man gärna på lilla Mojo Blues Bar på Löngangsstraede 21 C när Rådhuspladsen. Bara 100 platser för dansk och internationell blues av ofta god klass. Nu är det åter levande musik i stort sett alla veckas dagar. Allt är inte blues och det får plats en del rock och världsmusik också men tyngdpunkten är självklart på Blues.

Eftersom jag bor på Frederiksberg vill jag lyfta fram två härliga ställen för musikälskarna. Bartof Station under Wagamama, vid det stora köpcentret FRB.C, drivs av Charlotte Bertelsen med pondus och kärlek. Fint ölsortiment. I den härligt inredda källaren är det konserter 3-4 kvällar i veckan och ibland matinéer på söndagarna. En hel del jazz av dansk toppkvalitet med också rock med till exempel Billy Cross och mina stora favoriter Rovdrift, vad ni än gör så missa inte Danmarks bäst bevarade musikhemlighet, och återkommande Nashville Nights. En del tributband förgyller några helger oavsett om de spelar Gasolin som Bluegrass, tolkar Johnny Cash eller hyllar David Bowie med imponerande exakthet. Moderskeppet i lilla Bartof-koncernen heter Bartof Cafe och drivs av den härlige Joakim Friis-Holm på Nordre Fasanvej 46, metro Fasanvej. Här bjuds ofta americana, inte minst med favoriten J.Tex och i övrigt ett blandat musikutbud.

Någonting helt annat är Musikhuset på Vesterbrogade 59. Det gamla stadsmuseipalatset har byggts om och är i dag består i dag av genomtänkta salar för konserter med klassisk musik, akustiskt musik och konstmusik. Huset är samtidigt tänkt som en samlingsplats för dem som arbetar med den musik som nästan inte alls får plats på andra håll i Köpenhamn.

Ett till tips kan jag komma med. Alice, Nörre Allé 7 på Nörrebro är ett musikställe för lite äventyrslystna musikälskare. En sanslös blandning av elektroniskt, världsmusik, improvisationsmusik och roots. Ibland flyttar Alice-konserterna in i andra lokaler, som Musikhuset eller Pumpehuset eller kyrkor. Svenska Sara Parkman har till exempel spelat där flera gånger.

/Christer

Webbsidor:
Parken: https://parkenstadion.dk/
Royal Arena: https://www.royalarena.dk/
KB-hallen: https://kbhallen.dk/
Forum: https://www.forumcph.dk/
Tivoli: https://www.tivoli.dk/
Vega: https://www.vega.dk/
Hotel Cecil: https://hotelcecil.dk/
Amager Bio: https://amagerbio.dk/
Pumpehuset: https://pumpehuset.dk/
Loppen: https://loppen.dk/
Montmartre: http://www.jazzhusmontmartre.dk/
Mojo Blues Bar: http://www.mojo.dk/
Bartof Station: http://bartofstation.dk/
Bartof Café: http://bartofcafe.dk/
Alice: https://alicecph.com/
Musikhuset: https://www.musikhusetkoebenhavn.dk/

Arrangörer och officiella biljettsäljare i Köpenhamn:
Live Nation: https://www.livenation.dk/
Billetlugen: https://www.billetlugen.dk/
Billetto: https://billetto.dk/

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *