Frederiksberg, CPH: Forno a Legna

 

Vill man äta gott och italienskt har Köpenhamn ett stort utbud. Jag tänkte tipsa om det fast ändå något annat. På Falkoner Allé ligger ett Matitalien i miniatyr. Här ligger livsmedelsbutiken Quattro Fontane Due på nummer 43. Butiken är matäventyr i världsklass med massor av färdiglagade färska italienska rätter, både pasta och andra, ett stort urval antipasti och varma mackor som man kan köpa få med sig hem eller få uppvärmt och äta på borde efter gatan. Alla här pratar italienska och gubbarna har ibland ett härligt tempo. Här får man en rejält stor maträtt för mellan 60-100 kr. Ett måste om man gillar Italien.

Ingången bredvid, 42, är den extremt populära pizzabutiken Forna a Legna. Här går vedugnen för högtryck hela dagarna och väntetiden på pizza kan vara allt från tio minuter upp till närmare timmen. Det är Köpenhamns godaste italienska pizzor, rent objektivt enligt mig, och de har alltid rikligt med ost och rikligt av önskad fyllning. Beställer du till exempel en Funghi är det massor av färska champinjoner över hela pizzan. Min favorit, nummer 48, är en upplevelse i sig med anjovis, vitlök, svarta oliver, färsk tomat, lök och chiliolja. Många köper sin pizza och äter den på plats. Det finns bestick, tallrikar, glas, diverse såser och oljor, färsk chili och annat som man hämtar själv ur ett skåp. De flesta äter direkt ur kartongen. Både vin, öl och läsk finns att köpa till. Vin och öl är italienskt givetvis. Pizzan både beställer och hämtar man över disk och man får den alltid i kartong. Det är väldigt populärt så ibland tar det upp emot en timme att få sin pizza.

En varm sommarkväll är det härligt att se alla borden utanför och hur väldigt många sitter och äter ur sina vackert orangea pizzakartonger. Priserna är inte höga. De dyraste pizzorna, tryffel är nog dyrast, kostar drygt 80 kr beroende på fyllning, de billigaste runt 70 kr, och öl och vin kostar ungefär som i butikerna, i vart fall inte så mycket mer.

Lilla Italien på Falkoner Allé 42-44, Quattro Fontane Due och Forno a Legna, rekommenderar jag varmt. Inte mysigast kanske, men en uppfriskande och välsmakande upplevelse ackompanjerad av skrik på italienska och ibland italiensk fotboll på teven.

/Christer

Webbplats: Finns bara på Facebook

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *