Frederiksberg, CPH: Berlin Bar och Svejk

En doft av det gamla Europa

I Köpenhamn som på de flesta andra ställen i världen har ett hav av barer etablerats som satsar på hantverksöl. Där Mikkeller har öppnat de gigantiska ölparadisen Warpigs i Ködbyen och Baghaven på Reffen så är utbudet minst sagt mättat. Då  kan man ibland tröttna. I och för sig finns det ju de bruna klassiska ölcaféerna som viss motvikt där du fortfarande inte sällan får röka inomhus, golvytan avgör, och där Tuborg, Carlsberg och Royal flödar.

Är man ändå sugen på något annat är en vandring uppför Gamle Kongevej att rekommendera. Går du från city och har passerat Söerne så gå på vänstra sidan till du kommer fram till nummer 147. Att kliva in på Berlin Bar är att kliva in i ett annat land. Här serveras enbart tyskt öl, ingen mat, och hur många sorters tyskt öl som helst på fat, åtminstone känns det så när man tittar på menyn. Vill man schuss i sin Weissbier finns flera smaker att välja på än enbart den klassiska hallonsirapen. I taket hänger fotbollshalsdukar från Berlinlagen Union och Hertha, även en halsduk från när Östersunds FK mötte Hertha Berlin i Europa League. Den lilla baren är mycket populär hos danskarna som verkar gilla klassiskt tyskt öl.

Om du tröttnar på tyskt öl, det gör man ju normalt inte, eller vill prova annat så fortsätt vandring längs Gammel Kongevej förbi Frederiksbergs Rådhus, där vägen byter namn till Smallegade. Strax efter den stora parkeringen bakom Rådhuset, vid en av sidoentréerna till den stora fina parken Frederiksberg Have, på Smallegade 31 ligger sedan Café Svejk. I många år har Svejk haft ryktet om sig att servera Köpenhamns godaste öl med sin egenimportertade Bohemia från Tjeckien.

Länge var Svejk ett ställe med lite sporadiskt utslängda bord utomhus, få slitna sittplatser inne, en kiosklucka att köpa utepilsen ifrån och alltid fullt. För ett par år sedan, precis innan pandemin, tog nya ägare över. Stället har genomgått en väsentlig upprustning inne och det har blivit väldigt många stolar och infravärme utomhus. Ölen är precis lika god som förr med vanlig pilsner, en mörk lager och en alkoholstarkare variant. Nu serverar man även passande mat till av riktigt bra pubkvalitet. Det är säkert dubbelt så många sittplatser nu som förr men nysatsningen har varit extremt lyckad och det är vissa tider lika svårt att få plats som förr.

Så om man älskar öl och vill få en smak av det gamla Europa är det här en vandring att göra. Vill man äta lyxigt, franskinspirerat, som avslutning finns Michelinhyllade Frederiks Have en sidogata upp från Svejk och på andra sidan gatan Smallegade finns grannskapets absolut populäraste ställe, Brasserie Sokkelund som har smörrebröd på dagtid och härlig fransk bistromeny på kvällen med populära moules frites, burgare och biffar. Men till båda de ställena rekommenderas bordsbeställning.

/Christer

Webbsidor: Berlin Bar och Svejk har inga websidor. Frederiks Have: www.frederikshave.dk Sokkelund: www.sokkelund.dk

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *