Inre by, CPH: Ruby


Ruby, take your love to town

Jag må vara lite av en snobb, men inledningsvis tyckte jag att det var rena förfallet när Ruby under pandemin hängde upp en skylt ute vid Nybrogade 10. Länge var det ju själva grejen att gå dit och se alla vilsna själar som irrade runt utan att hitta denna bar som brukar hamna på listor över världens 30 bästa cocktailbarer. Själv gick jag då bara in genom porten, gick en trappa upp och slog upp dörren till drinkarnas förlovade land.

Ruby är beläget i ett hus från 1740 mittemot danska riksdagshuset Christiansborg- här har Ruby serverat cocktails i världsklass sedan öppnandet 2007. Bara att läsa drinkmenyn på nätet får det att vattnas i munnen på mig. Lokalerna är inte jättestora. Ståplats i baren finns men sittplatserna är inte många och säkrast är att boka för att få sitta i skinnsofforna och kunna beställa från servitriserna. Ruby har växt i takt med intresset och de nya ytorna utomhus och under gatunivå är enligt mig inte lika roliga som de på barvåningen. Stället rekommenderas även i många guider och turister kommer gärna hit och nu hittar de in när skylten är på plats och det är väl för dem nya platser behövs.

Drinkarna kostar runt 120-150 kr. De är alla en upplevelse i sig. Den som önskar öl, vin och bubbel eller bara en ginåtonic kan få det, men varför då?

Jag älskar Ruby, om det inte är för mycket folk. Det blir ju stökigare ju senare man kommer. Idag finns nog ett antal andra drinkbarer i Köpenhamn i nästan samma klass. Ruby var ändå först med det som de gör. De innovativa bartendrarna hittar ständigt på nya varianter i den drinkmeny som byts flera gånger per säsong.

/Christer

Webbsida: www.rby.dk

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *