Nyhavn, CPH: Zeleste


Skaldjur och bubbel till hyfsat pris.

Länge var hela Nyhavn en turistfälla och maten var ofta underordnad ölförsäljningen. Men i takt med TripAdvisors utveckling har många ställen fått skärpa till sig. I dag kan man hitta väldigt bra mat i Nyhavn. En favorit som varit stängd länge under pandemin är Cap Horn som till julen 2021 äntligen ska öppna igen. Och inte så långt därifrån, något stenkast från Nyhavn, ligger Cap Horns systerkrog Zeleste på Store Strandstraede 6. Mot gatan ser krogen lite trist och anonym ut. Men går man in ser man snabbt att de flesta sittplatser är ute på en uppvärmd innergård, hur läckert som helst. En unik restaurangmiljö på en av de äldsta innergårdarna i centrala staden.

Maten på Zeleste handlar mest om fisk och skaldjur. Oavsett vad man gillar finns det allt från musslor och lax till hummer, ostron och ibland piggvar. Menyn är säsongsbetonad. Champagne på glas till inte alltför högt pris kan köpas tillsammans med ett urval av olika ostron. En hyfsad vinlista i övrigt där utbudet på glas är bra.

Vill man äta kött eller vegetariskt finns även detta, men det är inte därför de flesta går dit.

Zeleste är en helhetsupplevelse som man inte ska stressa fram. Det är inte någon lyxkrog och priserna är mellanklass. Maten kanske inte är bättre än många andra ställen; man kan äta goda skaldjur och fisk av klass runt hela staden. Men få andra matchar helheten som Zeleste har. Stället är populärt hos köpenhamnare att fira högtidsdagar på. Ska man dit en helg måste man boka bord.

/Christer

Webbsida: www.zeleste.dk

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *